Luften gick ur mig

Det är en tid sedan jag skrev senast. Luften gick ur mig då omröstningen om kommunens självständighet var avklarad. Min tankeverksamhet gick ner på sparlåga då den stormen bedarrade.

Nu har vi haft, förhoppningsvis, den här säsongens sista vinterstorm. Då påsken infaller så sent i år kan jag tänka att detta var den så kallade ”påskyrin”, det snöväder som traditionellt brukar infalla i påskhelgen. De som optimistiskt hade hunnit byta till sommardäck på sina bilar fick en liten överraskning, och bilplåtverkstäderna fick lite extra jobb.

Solen är redan förvånansvärt stark. Sent på eftermiddagen i går gjorde jag mig ärende till växthuset. Då var nordanvinden ännu hård och det var bara 0,2 plusgrader ute. Men inne i växthuset var det +14, fastän solen knappt stod över trädtopparna.

Innan snön kom stack vårens lökväxter upp näsan ur jorden. De känner också vårens ankomst och är beredda för blad och blommor, oss och de tidiga insekterna till glädje.

I söndags var vi på en liten tur längs Kyro älv. Hur stod det till med isläget, var islossningen nära? En man som bor i älvbyarna sade som så, att i år blir det ingen dramatisk islossning. Isen smälter i stort sett ner på stället. Vattenmängden och strömhastigheten räcker inte till för att sätta istäcket i rörelse.

Vackert så, då blir det inte heller några översvämningar.

Annonser