Med vilken kroppsdel?

Vården har redan länge varit ett ämne som väckt känslor. Nu skall det väljas fullmäktige till våra nya Välfärdsområden, och det var intressant att följa med valdebatten på TV. Alla var i stort sett eniga om att vården inte får försämras. Men hur skall det kunna undvikas? Den frågan försökte man ducka för så gott det gick. Men i alla fall en av kandidaterna var ärlig då han sade att knappast någon av de som nu väljs in kommer att vara populär vid mandatperiodens slut. Det finns för många svåra beslut som måste tas, som många områden kommer att lida av.

I den nära framtiden orsakar lagstiftare och myndigheter bekymmer med ogenomtänkta åtgärder. Då tänker jag på tvånget att alla som jobbar i vårdyrken måste vara corona-vaccinerade. ”Låt vaccinera dig, eller gå ut genom dörren!” Detta i ett läge då det är stor brist på vårdare. Varför då förvärra läget ännu mer?

Jag tänker till exempel på Kårkulla: Man försäkrar att alla som behöver vård också kommer att få den. Men jag frågar mig: HUR? Då man stänger avdelningar i brist på personal, hur får då de behövande sin vård? Ekvationen går inte ihop!

Vid den tidpunkt då man hittade på detta att alla vårdare måste vara vaccinerade, visste man inte, kanske, att vaccinerade sprider smittan lika behändigt som ovaccinerade. Jag skriver kanske, för i dagens upplaga av Slaget efter tolv medgav Mika Salminen att man nog redan på hösten var på det klara med det här. Ändå fortsatte man att bereda och sedan stifta lagen om vaccinationstvång, förmodligen utan att reflektera över konsekvenserna. Vårdarna skulle nog foga sig och gå till pumpen.

Det blev inte så. En hel del av dem ville inte gå mot sin övertygelse. De slutar hellre än låter vaccinera sig, och därmed sluter de sig till den grupp vårdutbildade som jobbar med något annat. Och den är inte liten, det är fråga om tiotusentals personer!

I den här situationen har politikerna sovit en törnrosasömn. Eller är det en prestigesak att den stiftade lagen inte rivs upp innan den ens trätt i kraft? Det beslutet borde/måste tas i expressfart, för att rädda vad som räddas kan i vårdarflykten.

För länge sedan, under jätteödlornas tid, fanns det vissa stora arter som hade en extrahjärna (större än den i huvudet) som satt i trakten av bäckenet. Har en del av dessa dinosaurier mirakulöst överlevt till våra dagar?

Hemska (miss)tanke!

En tanke på “Med vilken kroppsdel?”

  1. Jag konstaterar att vi igen en gång har lyckats skriva om samma sak på samma dag, och med liknande kritiska synpunkter… Man kunde ju tro att vi är släkt på något sätt!

    Gilla

Kommentarer är stängda.