Hur länge skall ni halta på båda sidor?

Det hände sig att ett antal icke folkvalda ledare hade ett möte. De ville dra upp riktlinjer för den kommande färden framåt, men insåg att folkets valda ombud på nästa nivå var svåra att övertyga i tillräcklig omfattning. Så vad göra, goda råd var dyra. Och då man inte kunde besluta sig för på vilket ben man skulle stå så var lösningen att lyfta upp båda benen. Den gordiska knuten var därmed avhuggen, men med ett rostigt svärd.

Det har tryckts på länge för att legalisera kyrklig vigsel för samkönade par. Jag frågar : Varför är det så livsviktigt med den kyrkliga vigseln, det finns ju partnerskap som skall vara motsvarande?

Under många tiotals år har kyrkans ledning, undan för undan i olika frågor, försökt anpassa praxis och lära till samhällets förväntningar. Att det mer eller mindre stått i strid med Bibelns budskap tycks inte ha varit, eller är, ett problem för biskoparna. De är beredda att kompromissa, nästan ända till döds, efter vad det verkar.

Nu försöker biskoparna bädda inför att kyrkomötet skall ta upp vigselfrågan igen, och öppna upp kyrkorna för samkönade vigslar. Och för att göra anrättningen lite mera smaklig går man in för att föreslå att det samtidigt skall få existera två äktenskapssyner inom Finlands evangelisk-lutherska kyrka. Det skall i framtiden gå att vara för eller emot, samtidigt. Ingen präst skall tvingas viga samkönade mot sin övertygelse. Men det vet vi redan vad det ”löftet” är värt. Då prästämbetet öppnades för kvinnor fanns det en liknande samvetsklausul för de präster som inte kunde tänka sig att samarbeta med en kvinna. Men hur gick det! Det löftet var inte länge i kraft. De tveksamma pressades att gå mot sin övertygelse, med diskrimineringsargumentet som verktyg. Detta med biskoparnas goda minne.

I en tid då Israels folk totalt vänt Gud ryggen frågade profeten Elia av det samlade folket på berget Karmel: ”Hur länge skall ni halta på båda sidor? Om det är Herren som är Gud, så följ honom. Men om det är Baal, så följ honom.” Men, folket svarade honom inte ett ord.

Biskopar, det ni nu har gjort är en skam för den kyrka ni säger er tjäna. Ni vågar inte ta klar ställning, så ni talar med kluven tunga bedrägliga ord. Har ni inte läst Jesu ord i Matteus 5, att ”sådant skall ditt tal vara att ja är ja och nej är nej. Allt utöver det kommer från den onde”? Har ni inte läst i Jakobsbrevet att den som vill vara världens (samhällets) vän blir Guds fiende? Ni menar att ni med den här manövern skall hålla samman den evangelisk-lutherska kyrkan i Finland. Den målsättningen är ganska tveksam att få till stånd. Inte heller kommer det att lyckas er att förminska Gud till en kyrklig välsignelseautomat.

HAN kommer helt säkert inte att reagera på era knapptryckningar. Så var beredda på att den Gudomliga välsignelsen uteblir.