Kallt.

Det blåser kalla vindar. Som det sades förr, ”nordan är kall varifrån den än blåser”. Efter kyrkan och missionslunchen försökte vi oss på en kort promenad. Och, ja, den blev kort. Sedan fort in och elda för värmen.

Värmen ja, det blev hett i Moskva. Alltför hett för vanligt folk. Synd bara att Putin och hans anhang inte var på plats, de gillar ju den här stilen. Det senaste som hörts i nyheterna var att nära 140 människor miste livet i terrordådet mot ett konserthus. Och än har man väl inte grävt till botten i resterna efter branden.

Världen blir allt galnare, på alla vis. Snart är det fråga om en allas kamp mot alla, och med alla medel. Trots alla internationella konventioner sjunker människovärdet som en sten. Och skillnaden mellan de som skrivit under konventionerna och de som inte gjort det krymper hastigt.

Ondskan utvidgar sitt revir i världen. Och den tycks inte dra sig för inbördes konkurrens. Det räckte inte med Putins ondska mot det ryska folket. Den fick flankstöd utifrån, av den ondska som IS representerar. Stackars ryssar som ansätts från två håll, det ena värre än det andra.

Ser vi över Atlanten, till stormakten där, är samma krafter i rörelse. Där väntar ett presidentval, och kampanjen är inte vacker. (De båda kandidaterna kunde gott bekanta sig med stilen i den finländska presidentvalskampanjen och ta den till sig.)

Den ena av presidentaspiranterna hotar nationen med ”ett blodbad” om han inte blir vald. Vad menar människan? Skall han försöka starta ett inbördeskrig? Arma USA!

Här vet vi att den ”onda” regeringen bekämpar den ”onda” fackförenings/arbetarrörelsen. Vettlöst så det förslår då blinda försöker diskutera med döva. För av allt att döma kommer barnet att åka ut med badvattnet.

Odlingssäsongen står för dörren och vi vet inte ens hur sommaren blir. Regn, hagel, storm? Klimatuppvärmningen höjer jordklotets medeltemperatur. Men på kort sikt ser det ut som om vi nordbor får kallare vintrar. Men somrarna? Varmare, eller svalare?

Ho vet.