Att veta eller inte veta…

Kunskaper har man alltid nytta av, sägs det. Nåja, det är relativt, som så mycket annat. Det handlar mer om vad man kan i ett bestämt ögonblick än om den totala mängden kunskap. Å andra sidan är det en fördel att ha ett brett vetande för att vara rustad för nya situationer.

Somliga vet mycket om litet. De är specialister inom sitt område, men är ganska hjälplösa om de halkar utanför. Andra vet lite om mycket. De har snappat upp lite kunskap härifrån och därifrån om de mest vitt skilda saker, nyttiga som onyttiga.

Själv hör jag till de sistnämnda. Det tycker jag mig ha haft nytta av på min stig genom livet. Men nog kan det också kännas frustrerande att bara veta hur saker ligger till på ett ungefär, då en mer detaljerad kunskap behövs.

Just nu är jag i en sådan situation. Jag är ingen byggare, men jag bygger. Det går påfrestande långsamt, det segar sig fram. Jag menar nu omklädningsrummen i det nya Amazing Family Gym på Fågelberget. Förstås spelar det också in att jag inte orkar med några åttatimmars dagar. Men nog önskar jag hett att jag visste något om alla de små knixar och knep som byggare använder sig av.

Men som det sades i ett annat sammanhang: ”Det man inte kan få skall man inte efterstå.”