Granat på juldagen!

”Bomber och granater!” Ni minns väl kapten Haddock från seriehäftena om Tintin? Han svängde sig med diverse kraftuttryck och det här var ett av dem.

Granat kan betyda fler en sak, men min första reaktion är alltid negativ. Granater är vapen som spränger folk i bitar eller gör dem till invalider. Och inte ens julhelgen är fredad. Krig pågår, alltid, också i vår tid. Och flyktingströmmarna bara växer. Flyr man inte undan det direkta kriget så flyr man efteråt, från de omöjliga levnadsförhållanden som kriget lämnat efter sig.

I går, på självaste juldagen, hade vi en granat i vårt kök. Den var av det snällare slaget och lämnade inte ett enda rött stänk på väggar eller tak då jag sprängde den. ”Splittret” samlade jag behändigt upp i en skål.

Hustrun hade i en kökslåda hittat ett recept på en ovanlig sallad. Där ingick granat(äpple), fänkål, apelsin och ännu några ingredienser. Det föll på min lott att fixa granaten. Det tog en stund att pilla ut de ätliga fröna, men det var det värt. De lär vara hälsosamma, innehåller c-vitamin och antioxidanter. Dessutom anses saften ha en skyddande effekt mot prostatacancer, bromsa altzheimer och en hel del annat. Så det är tydligen rena hälsobomben, det där granatäpplet.

Har sett i någon butik att det också finns enliters flaskor med granatäppelsaft till salu. Skulle man eventuellt skaffa hem en sådan? Och ta sig en liten hutt varje dag…