Tänk efter före…?

Av förekommen anledning började jag fundera på om, och i så fall hur långt, det eventuellt finns planer för att möta en (o)väntad kris i landet. De senaste tiderna har man sett en del uppmaningar att gå igenom sin egen krisberedskap ifall elströmmen uteblir några dygn och mobiltelefonerna slocknar på grund av att basstationerna slutar fungera. Nu ser vi också serien ”Nedsläckt land” i TV, och det ger en del tankeställare.

Nu senast hörde jag på ett kristet möte uppmaningen: Se till att ni har kontanter hemma. Vilken dag som helst kan det hända att bankkorten slutat fungera, att telefonerna inte fungerar och att internet är borta.” Och den som yttrade detta är en man med stor erfarenhet av att jobba med internationell hjälpverksamhet.

Man börjar undra… trådtelefonin är i det närmaste utrotad här i landet. Var det ett stort misstag, med tanke på hur sårbart mobilnätet är? Vad har de stora teleoperatörerna för beredskap att snabbt få igång mobiltelefonerna igen i en situation då det kanske inte finns el och dataförbindelser av något slag.

Bankerna… har de över huvud taget någon beredskap för en situation där datorerna lagt av? Klarar de av att ge ut kontanter åt sina kunder? Eller är pengarna infrusna på kontona tills datastrulet är uppklarat? En vecka, en månad, eller mer?

De stora handelskedjorna… har någon där tänkt tanken att förflyttas tillbaka till mitten av nittonhundratalet, men utan att ens ha telefoner? Hur gör man för att hålla butikerna öppna, så länge det finns varor i hyllorna? Hur gör man för att få in nya varor då de vanliga beställningsrutinerna är ur räkningen?

Städer och kommuner, särskilt urbana områden… finns det några som helst planer på hur man agerar då människorna sitter och fryser i sina bostäder, utan el, vatten och kanske mat, och utan möjlighet att kommunicera med släktingar och myndigheter? Och paniken kanske börjar sprida sig?

Det var många frågor, och det finns förstås massvis med fler. De dyker upp undan för undan, om det skulle gå så illa att krisen kastar sig över oss. Frågorna finns, men finns det redan svar?

Vi hoppas på det bästa. Men händer det värsta är det inte ur vägen att vara förberedd. Också mentalt.