Spel på hög nivå.

Midsommardagens morgon kom med en, som det kanske visar sig, stor nyhet: Wagnergruppens chef går ut med att han tänker störta Rysslands militärledning! Och inte nog med det, hans folk har redan övertagit några av militärens baser, och han hotar med en marsch mot Moskva. Vad kan detta betyda?

Wagnerledaren Prigozjin är stormrik, och det tycks nu slutgiltigt har stigit honom över huvudet. Och han är utan tvivel en krigsgalning, men hittills har han lejt ut sig till diverse utländer. Men han tycker att den ryska militärledningen visat sig inkapabel att sköta kriget i Ukraina, och det vill han ”göra något åt”. Men, faller militärledningen, hur går det då med president Putin? Kan han hålla sig kvar om hans stöd från armén faller bort?

Nu har Prigozjin påbörjat ett väpnat uppror mot Putins maktapparat. Får han stöd av missnöjda förband inom armén? Är alla arméenheter beredda att strida mot de upproriska wagnersoldaterna? Är det här upproret facklan som tänder en storbrand? Måste kriget i Ukraina ta en paus?

Putin måste nu snabbt besluta hur han släcker den här facklan. Och jag tror att han har tiden mot sej. Går Prigozjin fri ännu en vecka eller två kan vad som helst hända i Ryssland.