Rätt till liv?

Det blir inte som det var förr. Det tycks de flesta vara ense om, fastän åsikterna annars går isär om coronakrisen, och dess långtidspåverkan på världen. Det blir inte som förr, det betyder alltså att människorna tror att något nytt skall komma. Då är frågan vem eller vilka som sätter agendan på vad detta nya skall bli.

Corona har dragit rätten till liv nästan till sin spets. Det gäller då specifikt rätten till fysiskt liv. Däremot har jag inte märkt samma engagemang för rätten till livskvalitet. Och för mig står det klart att de båda kolliderar. De ekonomiska realiteterna tillåter inte att båda prioriteras på samma gång, och i nuläget har rätten till fysiskt liv övertaget. Det är önskvärt att vi lever, men likgiltigt hur, huvudsaken att vi överlever. Överlever, det gör man i familjer där man har ångest för hur man får både maten och hyran betald, där det inte finns möjligheter för barnen att ha en hobby som kostar. Överlever gör också de äldre som skall isolera sig hemma, och de som isoleras från sina anhöriga på någon institution, men livskvaliteten är borta.

Rätt till liv. Vem kan beviljas den rätten? Vanligen sätts rätten till liv högst i näromgivningen, i den egna byn, det egna landskapet eller det egna landet. Ju mer avlägset de nödlidande finns desto svalare är vår inställning. Också övriga omständigheter inverkar, ta nu de som sitter fast i al Hol-lägret som extremexempel. De är där för att de deltagit i en blodbesudlad terrororganisation, också finländska medborgare. Vistelsen i lägret riskerar deras liv och hälsa, men det är inte många finländare som talar för att Finland skall ta hem dem. Det är inte politiskt korrekt. De frånkänns, indirekt, rätten till liv.

Rätten till liv tycks också ha samband med förekomsten av ljus. Föda (barn) har ett i mitt tycke symboliskt uttryck på spanska: dar a luz. Det kan ungefärligen bli överlämna till ljuset på svenska. Väl i ljuset ifrågasätter ingen barnets rätt till liv. Däremot, då barnet ligger i livmodermörkret är det si och så med den (rätts)säkerheten. Då kan mamman välja att dra bort barnets rätt till liv.

Ett tankeexperiment från rättviseaspekt: Stäng in, vem det vara må, i ett utrymme utan fönster och lampor. Eftersom individen i fråga befinner sig i totalt mörker kan vi enligt den logiken utan betänkande välja att ta ifrån honom rätten till liv. Hänger ni med? Kan ni köpa upplägget?

Det kan tyckas att dödstalen för corona är förskräckande. Men, det finns en annan dödsorsak här i världen som är tiofalt större, kanske mer. Den är det inte politiskt korrekt att orda om.

Gissa vilken!

 

En tanke på “Rätt till liv?”

  1. Du tar till tämligen i underkant, broder.
    Hittills i år har 230.000 människor dött i följd av coronaviruset.
    Under samma tid, årets fyra första månader, har 13.5 miljoner barn dödats i moderlivet.
    Det är inte tio gånger fler, det är sextio gånger fler.

    Gilla

Kommentarer är stängda.