Wagner, Prigozjin och Putin.

Det är ganska länge sedan jag försökte mig på en politisk analys, så nu sticker jag ut halsen igen. Tycker bara att situationen i Ryssland är ganska intressant, med en Putin-kritiker som råkar ha en egen privatarmé.

I Ryssland går ingen säker som kritiserar president Putin. Men, det har Wagnergruppens ledare Jevgenji Prigozjin hållit på med en längre tid, och han är fortfarande på fri fot. Den som kritiserar Rysslands väpnade styrkor bryter mot lagen och hotas av fängelsestraff. Jevgenji Prigozjin skäller ut den reguljära armén, utan påföljder. Det här väcker intressanta frågor.

Hur är det, egentligen? Är Prigozjins frihet helt beroende av Putins nåd? Eller, hemska tanke, är Putins maktställning beroende av Prigozjins välvilja? Och vad händer i den ryska björnens mage om de båda herrarna ryker ihop på riktigt?

Det är klart att Putin hållit Wagnergruppens ledare under armarna hittills. En nyttig idiot, som gör de smutsigaste jobben åt Kreml. Men som relationen nu utvecklats tror jag att Putin har insett att han närt en orm vid sin barm. Prigozjin kallar honom för svag. Underförstått, det är Prigozjin som är den starke, den som egentligen borde sitta vid ändan av det stora bordet. Det här är en klar utmaning.

Hur kommer Putin att svara? Det är mindre troligt att han vågar låta arrestera och åtala Prigozjin. Det vore att riskera att sprickorna i den ryska maktapparaten kommer i öppen dager, så att den maktkamp som redan finns i kulisserna eventuellt blommar ut i våldsamheter. Då kunde det vara möjligt att delar av den reguljära armén går över till Prigozjin med allt vad det innebär.

Men det finns en annan, redan testad, utväg för Putin: De senaste åren har ett antal högt uppsatta ryssar dött under oklara omständigheter. Med stor sannolikhet har de blivit eliminerade. Frågan är bara: För vem eller vilka var de här personerna ett hot? Vem stod bakom morden? Om de inte skedde med Putins goda minne, varför har inte säkerhetstjänsten avslöjat de skyldiga?

Om jag stod i Prigozjins skor skulle jag nu vara mycket försiktig, och inte besöka mina trupper vid fronten. Där kan ”misstag” ske, så att t.ex. den plats där han för tillfället befinner sig blir bombad, eller beskjuten med missiler från ett jaktplan.

Långsökt? Det är på det viset israelerna plockar bort Hamas-ledare!