Mat av det som finns till hands.

Jag tror att (den rätt så kända) Cajsa Warg levde och verkade på 1700-talet. Enligt sägnen var det hon som utgick från ”man tager vad man haver” då hon författade sin kokbok. En mycket god utgångspunkt, tycker också jag. På det viset undviker man komplikationer i kockandet om man plötsligt upptäcker att en ingrediens saknas.

Vi hade bespetsat oss på abborrfiléer i gräddsås till söndagslunch. Men, då filéerna var byxade och klara visade det sig grädden på något märkligt sätt försvunnit ur kylskåpet. Vad göra? Bara steka filéerna helt vardagligt? Vad fanns för alternativ?

Jo, det fanns en burk kokosmjölk. I brist på grädde chansade vi och tog den. Och det blev helt bra, för kokosaromen tog inte alls överhanden. Man kände abborrsmaken genom kokos, citronpeppar och curry. Alltså fick vi vår söndagslunch.

Tack, Cajsa Warg!