Finlands försvarsberedskap är god (?).

Hörde på nyheterna att folk i allmänhet anser att Finlands försvarsberedskap är god. Vackert så. Jag tror också att den är god, så god som den rimligtvis kan vara i denna högteknologiska tid. Aldrig förr har det funnits så många och så sofistikerade sätt att ta livet av (andra länders) soldater. Så vi får verkligen vara glada så länge fosterlandets försvarsförmåga anses vara god. Det här gäller så vitt jag förstår öppna krigshandlingar.

Men allt det som sker i det fördolda? All yttre påverkan men hjälp av påhittade ”fakta” för att styra befolkningen i en önskad riktning. Att ifrågasätta myndigheters direktiv och i förlängningen åstadkomma hopplöshet. Där gäller det att inte svälja utan att först smaka. Kan man ana något unket i det som serveras?

Sen har vi allt som har att göra med kommunikation. Vi vet att mobiltelefonnätet är minst sagt sårbart. Ett strömavbrott på ett dygn släcker ner det mesta av den möjligheten att kontakta andra. I det nuvarande läget ser vi att det var ett svårt misstag att montera ner trådtelefonnätet. Det fungerade tills någon kapade tråden. Alltså borde man nu göra helt om och bygga upp trådnätet igen.

Kommer radioutsändningarna att höras? AM (mellanvåg) kan troligen helt dränkas av kraftiga fientliga störningssändare. Hur är det med FM- och TV- signalerna? Kan de också störas ut, exempelvis från satelliter? Jag vet inte. Men det vet vi alla, att tidvis har GPS-systemet råkat ut för svåra störningar vid Rysslands västra gränser.

Kommunikationskablar är utsatta, hur kan man helt skydda sådana? Plötsligt kan de vara avklippta och internet därmed ett minne blott. Hur snabbt kan man då återgå till systemen från förra århundradet?

Sist men inte minst fartygstrafiken. Nu kan vi se hur enkelt huti-rebellerna i Jemen anfaller fartygstrafiken in till Röda havet. Lika enkelt är det för Ryssland att från Kaliningrad kontrollera trafiken in till Östersjön. Det finns en reell möjlighet att Finland blir avskuret från sjötransporter. Alltså, Finland bör skyndsamt se till att självförsörjningsgraden på alla områden kommer så nära 100 % som möjligt, och helst lite över!

Det finns mycket för våra myndigheter att bita i, och ingen tid alls att bråka med fackföreningsrörelsen!