Bensin på kort?

Trafikens utsläpp skall ner för att Finlands klimatmål skall uppnås. Och nu har forskare (experter?) vid Aalto-universitetet kläckt en idé om hur det kunde gå till. Beställningen lämnades in av den förra regeringen, men leveransen kom först nu.

Det handlar om att försvåra tillgången på bilbränslen. Bränslehandlarna skulle tilldelas kvoter, eventuellt genom ett auktionsförfarande. Det får mig genast att undra: om pengarna finns, kunde då en bensinstation någonstans i mörkaste Kuusamo ropa in en kvot på 500 kubikmeter bensin? Eller är de större kvoterna förbehållna trängselfinland? Har man ägnat en enda tanke på förhållandena på annat håll? Hur alla, överallt, skall garanteras nödvändigt bränsle?

Jag är med på tanken att utsläppen borde fås ner. Men för mitt dumma huvud förefaller de flesta förslag som hittills kommit fram mindre väl genomtänkta. Elbilarna skulle vara så bra, men det har visat sig att tillverkningen är en veritabel miljöolycka, där batterierna den stora boven. Dessutom håller inte batterierna många år förrän de skall bytas, för dyra pengar och till stor miljöskada. Och den myckna elen att ladda bilarna med, varifrån skall den tas miljövänligt. Redan som det är nu importerar Finland en tredjedel av sin elförbrukning, och det kommer inte att finnas så mycket mer på den nordiska marknaden då Sverige avvecklat kärnkraften. En storsatsning på elbilar är helt enkelt inte realistiskt, inte minst med tanke på vårt klimat.

Jag ser biogasen som det enda goda alternativet. Där borde staten/politikerna sätta in stöten. Ge stora skattelättnader på gasbilar, och på de bilar som konverteras för gasdrift. Gå in för att stöda anläggandet av biogasanläggningar, både stora och små. Stöd byggandet av tankningsställen. Då kommer garanterat förbrukningen av bensin att gå ner drastiskt!

Men det finns också en annan metod att få ner trafikens utsläpp: Låt vägnätet förfalla totalt. Det håller man redan på med, och då står vi snart vid den punkt då människorna bara kör det allra nödvändigaste. Dessutom kommer av nödtvång inflyttningen till tätorterna att försnabbas.

Och våra urbana beslutsfattare gläder sig.