Genfel?

Idag är jag ganska tyst. Vad är det som händer i vår världsdel? I vår civiliserade världsdel (Moskva ligger som bekant i Europa, vilket man nu har svårt att tro)? Nåja, den så kallade civilisationen tycks vara tunn som matjordslagret i öknen. Kommer det en känslostorm så blåser sådant som respekt för andra och deras mänskliga rättigheter iväg som fjädrar i vinden. Det har vi sett förr, nu senast i alla hätska personangrepp i coronatiden.

Man kan skylla både ett och annat på de gener man råkat få. För att uttrycka det på ett annat sätt, är det genomet som styr att man blir det ena eller det andra? Det kunde vara en förklaring så god som någon på diverse mänskliga inkonsekvenser.

Då jag nu ser på Putins reaktioner så ser jag Stalin i bakgrunden. Han var paranoid och såg fiender överallt. Den ringaste lilla misstanke att här fanns en motståndare/fiende resulterade i ett nackskott. Putins psyke har undan för undan svängt i denna samma riktning: Fiender, fiender som vill Ryssland illa, som vill honom själv illa! Är det Stalins paranoia som går igen?

Är det fråga om ett genfel? En misslyckad mutation som skapar maktmänniskor som inte klarar av att hantera makten? Putin är ju inte den enda rubbade diktator vi känner till. Han kompis Lukasjenko i Vitryssland, Mugabe i Zimbabwe, Bokassa i Centralafrikanska republiken, o.s.v. Listan kan göras hur lång som helst. Inte ens de amerikanska kontinenterna är förskonade. Donald Trump visade sig ha långt gången maktparanoia han med, och den f.d. frihetskämpen Ortega föll för samma åkomma.

Finns det en maktgen? Är maktmänniskor i riskzonen att bli psykiskt instabila, eller ännu värre? Kanske vore det här ett nytt forskningsfält.