Locktoner vs hot.

Kom till oss, dörren står öppen! Vänta bara några ögonblick medan vi rullar ut röda mattan. Budskapen från olika NATO-länder försäkrar att Finland är sååå välkommet i gemenskapen. Finland som medlem vore till nytta för NATO i den nuvarande situationen, då Ryssland gått från hot till handling i Ukraina. Det utlovas till och med ett skyndsamt godkännande av en medlemsansökan.

Jo, det låter bra i öronen på människor som med skräck tar in att det pågår ett anfallskrig, ja, ett obarmhärtigt erövringskrig, i Europa. Det tsarryska, det sovjetiska, Storryssland skall återuppstå, det är Putins mål. Och då är det fler än ett land som hamnar i fötterna på imperialisten i Moskva.

NATO lockar med ett snabbt medlemskap. På andra sidan har vi hotet från Moskva: Tänk inte ens NATO-tanken, för då blir det konsekvenser! Det är bara det, att vi redan känner av konsekvenserna, av Putins dårskap. Mycket av det vi tagit för givet fungerar inte mer, vad gäller rörligheten för varor, pengar och människor. Inget kommer att bli som förr, sades det om corona-pandemin. Nu har vi kriget i Ukraina som förstärker och konfirmerar den farhågan. Inget kommer att bli som förr efter det ryska anfallskriget.

NATO, vad ger det alternativet för en verklig trygghet för människorna i Finland? Det är svårt att veta. Jag för min del kommer att tänka på vad en fiendekung hånfullt sade utanför Jerusalem: ”Och vad är det ni tror skall rädda er? Er Gud? Eller litar ni på hjälp från den brutna rörstaven Egypten?” I det fallet var det ändå Gud som drev bort fienderna, de av dem som fortfarande var kvar i livet.

Det har väl inte undgått någon att ukrainarna ber till Herren om hjälp. Och att de hittills hållit stånd mot den ryska övermakten. Det är inte heller bortglömt att finländarna var flitiga bedjare då vi var i krig. Och att vi mot alla odds bevarade vår självständighet.

Nu ivrar allt fler för ett NATO-medlemskap. Men jag har inte sett till någon offentlig iver att rekommendera bön. Hur kan det komma sig, att man inte vill förlita sig på ett beprövat, vinnande koncept?