Andas själv, eller med respirator?

Idag kom det en tematidning som bilaga till Vasabladet, Bygg och bo. Där fanns en artikel med experternas råd till husbyggare. Och trots att jag inte ens är byggare, än mindre expert, är jag förmäten nog att ha åsikter om experternas åsikter.

Om jag inte missminner mig byggdes de första sjuka husen redan på 60-talet. Då skulle taken byggas platta, enligt modell från sydliga länder med torrt klimat? Det gick inte att få ett byggnadstillstånd om man inte byggde taket platt. Det slutade med förskräckelse, med läckande tak, vattenskador och mikrobproblem. Och på den tiden visste man väldigt lite om kvaliteten på inneluft. Småningom måste ändå byggnormsdiktatorerna ge med sig. Taken ändrades till åstak, givetvis på husägarnas bekostnad. Sedan dess har det experimenterats med nya material som skulle vara så bra, men sedan inte visat sig uppfylla löftena. Hussjukdomarna har hållit i sig.

I samband med energikrisen kom så tron på övertjock isolering av väggarna. Resultatet vet vi: sjuka mögelhus, infekterade av diverse mikrober som är svåra att avslöja och ännu svårare att bli av med. Och så drabbades utsatta människor alla dessa allergiska sjukdomar av luften de andades in.

I artikelns råd stod det att huset skall vara lufttätt. Det skall andas kontrollerat via maskinell ventilation med energiåtervinning. Helst skall den kompletteras med hemautomation som styr uppvärmningen enligt elpris, utomhustemperatur och väderprognos.

Det låter fint och klokt. Men skyddet mot sjuka-hus-syndromet finns inte där. Medan allt är nytt och garantin gäller kan man långt lita på att det fungerar. Men elektronik i den omfattning som byggexperterna tillråder har inte särskilt lång livstid. Då den sedan börjar svikta, då slutar huset mer eller mindre att andas. Ventilationen-respiratorn säger upp kontraktet och huset löper risk att hastig insjukna om det inte får omedelbar hjälp, till okänd kostnad.

Förr kunde man bygga hus som håller ännu efter tvåhundra år. Nutida byggen beräknas ha en livslängd på 60-70 år, som bäst. Det, om något, borde stämma till eftertanke: Ett hus behöver andas, på samma sätt som dess invånare behöver andas!

Räkna inte bara på energikostnaden. Det kommer andra kostnader som kan bli nog så dyra, inte mist i mänskligt lidande!