Varför dessa bränningar?

Det har skrivits så många böcker. En del av dem upplevs som stötande. Särskilt om de kallas ”heliga” provocerar de fram hån, vrede och motstånd. Då blir det gärna så att ”ändamålet helgar medlen”.

Ett sätt att bli av med misshaglig litteratur är att fixa till ett bokbål och offentligt bränna den. Sådant har förekommit i långa tider, kanske ännu tidigare än i Efesus där man under det första århundradet frivilligt brände sina trolldomsböcker efter att ha kommit till kristen tro. Efter det har diverse totalitära regimer förbjudit skrifter som inte varit ”politiskt korrekta” i just det landet. Men historien visar att det inte, på lång sikt, varit lyckade aktioner.

Det senaste exemplet är mannen Rasmus Paludan. Han far runt i Sverige och Danmark och bränner Koranen. Och ländernas lagstiftning har inte (!?) kunnat förutse något liknande, så bränningarna har inte kunnat förbjudas. Yttrandefriheten hävdas in absurdum, religionsfriheten kommer i praktiken i andra hand.

Vart vill den här mannen komma? Vad är hans och hans meningsfränders yttersta agenda? Jag tror att det är några få i brännarmobben som har en ideologi. Resten bara hakar på för att de tycker att det är en ”kul grej”. Men vad är det för mening med provocera fram religionsmotsättningar? Skall vi som resultat få se både kyrk- och moskébränningar? Hårdare tag mot muslimer och islam och småningom ett rent raskrig? Opinionen manipuleras, men vart? Jag bara undrar.

I till namnet kristna länder i Norden bränner man en annan religions helga skrift offentligt. Naturligtvis passerar det inte oförmärkt ute i världen. Tvärtom, kristna i muslimska länder lät få det ännu svårare. Och de politiska, och handelspolitiska, konsekvenserna, syns redan i form av bojkotter från delar av den muslimska världen.

Jag försvarar inte islam. Efter vårt västerländska sätt att se är den i mycket en ganska barbarisk religion. Men ger det oss rätten att bränna Koranen? Jag gissar att muslimerna ser på Bibeln på ett liknande sätt, som delvis är hädisk. Men inte har de bränt Bibeln för det.

Men visst, det har det skett åtminstone en muslimsk bibelbränning, i Egypten år 2013. En predikant, Abu Islam, brände några bibelsidor utanför USA:s ambassad i Kairo. Det tilltaget gav honom 11 år i fängelse, varav 5 år i straffarbete.

I Skandinavien går man straffri för motsvarande handling.