Tivoli Finland.

Ett skräck-kabinett! Så beskrivs Finlands regering i tyska tidningar. Det Sannfinländska partiets ideologi och enskilda sannfinländska ministrars tvivelaktiga umgängesvanor har väckt (berättigad) uppmärksamhet i andra EU-länder. Näringsministern avgick frivilligt (?) efter att hans stora intresse för ultrahögergrupper blivit offentligt. Nå, han ersattes som minister av en person som uteslutits ur Samlingspartiet för klandervärda beteenden, och nu funnit en fristad i Sannfinländarna. Och nu är själva partiordföranden, finansminister Riikka Purra, i blåsväder för skriverier på Nätet för att antal år sedan, där hon bl.a. gett uttryck för åsikten att somalier kunde skjutas. En åsikt som hon vägrar att ta avstånd från idag. En rakryggad partiledare, måste jag säga! Inte backa, inte erkänna sin rasism.

Nu frågar jag mig, liksom säkert många andra, hur mycket tål regeringen innan man inser att Sannfinländarna inte är ett regeringsdugligt parti. Inte med den ideologi och partiprogram de har just nu. Med andra ord, de sju veckor man satte på regeringsförhandlingarna var i praktiken nära nog bortkastad tid. Men klarar statsminister Petteri Orpo den prestigeförlust det innebär att kasta in handduken och kasta ut Sannfinländarna och utlysa nyval, eller eventuellt ombilda regeringen till en minoritetsregering? Sådana har regerat i grannlandet Sverige många gånger, så varför kunde det inte prövas i Finland? För något nytt måste till nu, det är klart, åtminstone för mig.

Skräck-kabinett. Sådana brukar man hitta på tivolin, men mera sällan i politiska kretsar på hög nivå. Vill vi ha det så, att man utomlands betraktar Finland med ett visst förakt, kryddat med små rysningar av olust?

Valet ligger i statsministerns händer!

PS. Hörde på nyheterna att Rikka Purra trots allt gjort en pudel och bett om ursäkt. En omvändelse under galgen, som det brukar kallas. Vad kunde hon annars göra efter att presidenten morrat till?